Μυστικά
Τα μικρά και μεγάλα μυστικά της κουζίνας ...
#01
Ό,τι λαχανικά είναι κάτω από τη γη, (πατάτα, καρότο, πατζάρι κ.λ.π.) το βράζουμε βάζοντάς το σε κρύο νερό.
Ό,τι είναι πάνω από τη γη, ( σπανάκι, μπρόκολο, κολοκύθι κ.λ.π.) το βράζουμε βάζοντάς το σε νερό που κοχλάζει.
#02
Για να μπορούμε να κάνουμε γρήγορα ένα ριζότο, συγκεκριμένα σε 4 λεπτά , σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε κρεμμύδι με ριζότο σε ελαιόλαδο, το σβήνουμε με λευκό κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο για 8 λεπτά προσθέτοντας ζωμό λαχανικών.
Στη συνέχεια σταματάμε το βράσιμο βάζοντας το ριζότο σε ένα ταψί και απλώνοντάς το έτσι ώστε να κρυώσει γρήγορα. Μόλις κρυώσει το διατηρούμε στο ψυγείο. Έτσι έχουμε μια βάση για ριζότο που με αυτή σε 4 λεπτά μπορούμε να μαγειρέψουμε ό,τι ριζότο θελήσουμε.
#03
Μια γρήγορη μαρινάδα για 500 γρ. πανσέτα νόστιμη και τραγανή είναι: 1 ποτήρι του νερού μπύρα ξανθιά, 1 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκάλι, ½ ποτήρι του νερού soya σως , 2 κουταλιές της σούπας μέλι και 2 κλωναράκια δεντρολίβανο. Αφήνουμε τα πανσετάκια μέσα στη μαρινάδα μας για 4 ώρες πριν τα ψήσουμε.
#04
Κάθε φορά που βράζετε σούπα ένα κοτόπουλο, μοσχάρι ή ψάρι, κρατήστε σε 1-2 πλαστικά ποτηράκια λίγο από το ζωμό, καλύψτε τα με πλαστική μεμβράνη και διατηρήστε τα στην κατάψυξη. Θα σας νοστιμίσουν μαγειρευτά φαγητά, ριζότα, σάλτσες και ψητά φούρνου.
#05
Για ένα ιδιαίτερο πανάρισμα κοτόπουλου ή κρέατος αναμείξτε με τη γαλέτα καλαμποκάλευρο, τριμμένη παρμεζάνα και καπνιστή πάπρικα. Η γεύση θα σας ενθουσιάσει.
#06
Για τραγανό ψητό κοτόπουλο περάστε κάτω από την πέτσα του κομματάκια βουτύρου και αλείψτε το με τα υγρά του ψησίματος 15 λεπτά πριν το τέλος.
#07
Κάθε φορά που βουτυρώνετε ένα ταψί ή μια φόρμα για να ψήσετε κέικ , μπράουνις ή σουφλέ , περάστε και μια στρώση ζάχαρης που ψήνοντας το γλυκό, όχι μόνο θα το προστατέψει και δεν θα κολλήσει αλλά θα του δώσει και μια έξτρα τραγανότητα.
#08
Καβουρδίστε σε μια κατσαρόλα για 3 λεπτά 200 γρ. βούτυρο με 200 γρ. αλεύρι και κρατήστε το σε ξηρό μέρος μέσα σε ένα βαζάκι. Κάθε φορά που θέλετε να δέσετε μια σούπα, μια σάλτσα ή ένα μαγειρευτό φαγητό, ρίξτε λίγο από το μείγμα του βουτύρου κατά το βρασμό και θα έχετε ένα τέλειο και βελούδινο αποτέλεσμα.
#09
Για να σας μελώσουν τέλεια τα ντολμαδάκια γιαλαντζή, όταν κατεβάσετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε τα με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήστε τα για 20 λεπτά.
#10
Για να κάνετε τα τέλεια κεφτεδάκια αναμείξτε 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, 200 γρ. χοιρινό κιμά και 200 γρ. αρνίσιο. Φτιάξτε το μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά μια μέρα πριν τα τηγανίσετε διατηρώντας το στο ψυγείο.
#11
Για ένα γρήγορο θαλασσινό μεζέ, ψιλοκόψτε φιλέτα από λαβράκι ( ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι έχετε ) και βουτήξτε τα σε χυμό λεμόνι. Αφήστε τα 2 – 3 ώρες. Στραγγίξτε τα , προσθέστε ελαιόλαδο και μυρωδικά και απολαύστε τα με ένα τσίπουρο, ούζο ή κρασάκι.
#12
Για να κάνετε μια σωστά μαγειρεμένη και νόστιμη μακαρονάδα, βράστε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό τα 2/3 του χρόνου που χρειάζονται για να γίνουν και συνεχίστε το βρασμό μέχρι το τέλος του χρόνου στη σάλτσα μέσα στην οποία θέλετε να τα συνοδέψετε. Πριν τα σερβίρετε προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
#13
Σπάστε τις σκελίδες σκόρδου με τη βοήθεια του μαχαιριού σας αφού πρώτα τις βάλετε σε μια μικρή πλαστική σακούλα.Έτσι το ξύλο κοπής και το μαχαίρι σας δεν θα πάρουν τη μυρωδιά του.
#14
Μέσα σε ένα βαζάκι μαρμελάδας που φτάνει στο τέλος του, ρίξτε 2 φλυτζανάκια ελαιόλαδο, 1/2 φλυτζανάκι ξύδι, 1/2 φλυτζανάκι χυμό πορτοκάλι, αλάτι και πιπέρι.Κλείστε το βαζάκι, κουνήστε το καλά και θα έχετε έτοιμη μια υπέροχη φρουτένια βινεγκρέτ.
#15
Για να έχετε μια νόστιμη σαλάτα όταν χρησιμοποιήτε πράσινα σαλατικά, στεγνώστε τα πολύ καλά, πριν τους ρίξετε σάλτσα, γιατί έτσι κολλάει καλύτερα πάνω στα φύλλα της.
#16
Αναμείξτε 2 κιλά χοντρό αλάτι με ένα ασπράδι αυγού και καλύψτε με αυτό όλη την επιφάνεια ενός ψαριού χωρίς να το καθαρίσετε από τα λέπια, απλά να έχετε γεμίσει την κοιλιά του με αρωματικά. Ψήστε το στο φούρνο και υπολογίστε για κάθε κιλό ψαριού, 25 λεπτά ψησίματος. Βγάζετε το ψάρι από το φούρνο, σπάτε το αλάτι, αφαιρείτε την πέτσα ... η γεύση του ψαριού είναι συγκλονιστική.
#17
Όταν μαγειρεύετε για ένα σημαντικό γεγονός (ένα τραπέζι, ένα ραντεβού) μη δοκιμάζετε ποτέ μια καινούργια συνταγή ή ένα νέο υλικό.
#18
Για να εισχωρήσει μέσα σε ένα χοντρό κομμάτι κρέατος ή ψαριού μια γεύση, βάλτε σε μια σύριγγα ένα ποτό που επιθυμείτε ή ένα αρωματικό λάδι και "κάντε του ένεση" με αυτή.
#19
Πριν σωτάρετε ένα κρέας σκουπίστε την επιφάνεια του με χαρτί κουζίνας, έτσι το κρέας δεν θα αφήσει υγρασία όταν μπει στο ζεστό λάδι.
#20
Αναμείξτε 100 γρ. χοντρό αλάτι με 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λάιμ, 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο, 1/3 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ, 1/3 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και 1/3 κουταλάκι του γλυκού πράσινο πιπέρι.Αλέστε τα σε ένα μίνι πίμερ για 30 δευτερόλεπτα και θα έχετε ένα τέλειο αρωματικό αλάτι, ιδανικό για κρέατα και ψάρια.
#21
Για να έχουμε πάντα μια σωστή μαρέγκα, ο κάδος που τη χτυπάμε πρέπει να είναι τελείως στεγνός και καθαρός και τα ασπράδια να μην έχουν κανένα υπόλλειμα κρόκου.
#22
Όταν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος, ρίξτε στο φαγητό σας γάλα εβαπορέ light.
#23
Άν μας περίσεψε ρύζι από την προηγούμενη μέρα μπορούμε να το ανακατέψουμε με τυριά τριμμένα ή κιμά (που επίσης να μας έχει περισέψει), προσθέτουμε 2-3 αυγά σε ποσότητα περίπου 1/2 κιλό, το πλάθουμε σε σχήμα αχλαδιού, το πανάρουμε και το τηγανίζουμε.
#24
Για να κάνουμε ένα καλό ψωμί, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πρώτον ένα πολύ καλό αλεύρι, δεύτερον να ζυμώσουμε το ψωμί μας για τουλάχιστον 15-20 λεπτά και τρίτον αφού φουσκώσει να το ψήσουμε σε ένα φούρνο στον οποίο έχουμε βάλει ένα μπολάκι μεταλλικό με νερό για να δημιουργήσουμε υγρασία.
#25
Όταν αγοράζουμε κιμά για burgers ζητάμε από το χασάπη μας ο κιμάς να έχει 12% μίνιμουμ λίπος.
#26
Να θυμόσαστε ότι ο κρόκος Κοζάνης αγαπάει πολύ το συνδυασμό σκόρδου και ούζου.
#27
Ένα ωραίο πρωινό σάντουιτς που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα, είναι να βουτήξετε φέτες του τόστ σε χτυπημένο αυγό, να τις περάσετε από το τηγάνι και να τις γεμίσετε με αλλαντικά και τυριά της αρεσκείας σας.
#28
Για να κάνουμε τραγανά τσιπς πατάτας, αφού κόψουμε τις πατάτες στο μαντολίνο, τις διατηρούμε για 2 ώρες πριν τις τηγανίσουμε σε νερό με παγάκια.
#29
Μια συνταγή για νόστιμες και τραγανές φτερούγες κοτόπουλου είναι να τις μαρινάρουμε σε μπάρμπεκιου σως, να τις σκουπίσουμε με απορροφητικό χαρτί και να τις πανάρουμε σε καλαμποκάλευρο ή αλεύρι αναμειγμένο με ψιλό σιμιγδάλι.
#30
Στα μαγειρευτά φαγητά γενικά για να δώσουμε μια έξτρα γεύση και μια βελούδινη υφή, αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο παγωμένο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
#31
Από το σκόρδο αφαιρούμε πάντα το βλαστό και μετά το ψιλοκόβουμε. Αποφεύγουμε έτσι τη δυσπεψία και την άσχημη μυρωδιά.
#32
Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο ιδιαίτερη νότα στο φαγητό μας, βουτάμε φύλλα από ένα ματσάκι μαϊντανό σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό και παγάκια. Τα στραγγίζουμε πιέζοντάς τα με τα χέρια μας να φύγει όλο το νερό. Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με 80 ml. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίροντας το πιάτο μας ραντίζοντας με το ελαιόλαδο μαϊντανού που μόλις ετοιμάσαμε.
#33
Όταν θέλουμε να ξεφλουδίσουμε ντομάτες τις βουτάμε σε νερό που κοχλάζει για 30 δευτρόλεπτα αφού πρώτα τις έχουμε χαράξει σταυρωτά στην πίσω πλευρά. Αμέσως μετά τις ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό και παγάκια.
#34
Όταν κάνουμε φλαμπέ (ανάβουμε δηλαδή φωτιά σε τηγάνι με αλκοόλ), προσέχουμε πάντα πριν ανάψουμε τη φωτιά να έχουμε σβήσει τον απορροφητήρα.
#35
Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε καλά 1 κιλό ελιές ζαρωμένες με 6 κουταλιές της σούπας μέλι, 2 σφηνάκια λευκό ξύδι, 50 ml. ελαιόλαδο, θυμάρι, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και θα έχουμε υπέροχες αρωματικές ελιές.
#36
Για να δώσουμε έξτρα γεύση σε πάστες, πίτσες και ριζότι φτιάχνουμε μια κρούστα μυρωδικών και την πασπαλίζουμε από πάνω.Το μείγμα της κρούστας μας το ετοιμάζουμε ως εξής:σε ένα τηγάνι με 50 ml. ελαιόλαδο καβουρδίζουμε σιγά σιγά 100 γρ. γαλέτα με 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,5-6 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα και 1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι.Τα ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι η γαλέτα να πάρει ένα ξανθό χρώμα και να δημιουργηθεί έτσι μια μπισκοτένια υφή.Το μείγμα μας είναι έτοιμο για να το πασπαλίσουμε πάνω από το φαγητό που επιθυμούμε.